четвер, 22 лютого 2018 р.

«Насильство в сім’ї. «Як захистити себе від домашнього насильства?»


2018 рік - оголошено роком реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Метою якого є формування правової свідомості шляхом інформування громадян про їхні права та надання механізмів щодо їх захисту.
21 лютого у відділі інформаційних технологій та електронних ресурсів відбулося засідання кіноклубу медіа-просвіти з прав людини DocudaysUa. Цього разу була обрана кінострічка «Рожеве сарі» (реж. Кім Лонжинотто). Головна героїня фільму молода дівчина - Сампат Пал (Уттар-Прадеш в Індії), яка зазнавала насильства у родині чоловіка. Однак жінка не стала терпіти побиття та розпочала боротися проти поневолення жінок у своїй країні.  

В заході прийняли участь: Галина Пшеничко - головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області; Леонід Ілюк - регіональний представник уповноважений ВРУ з прав людини; Жанна Патєхіна - заступник директора регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області; Ольга Андріцька - начальник відділу комунікації та доступу до публічної інформації регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області; Анна Харена та Оксана Гринчак - інспекторки роти №2 батальйону управління патрульної поліції м. Чернівці, лейтенантки (наші партнери за програмою ПОЛІС*Поліція і спільнота); Лідія Нестеренко та Ірина Романюк - асистентки кафедри публічного права ЧНУ ім. Ю. Федьковича, а також студенти юридичного, історичного, математичного факультетів Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, представники ГО та пересічні громадяни.

Жваво дискутували на тему «Як захистити себе від домашнього насильства?», проговорили про категорії насильства,  про Конвенцію Ради Європи «Про захист прав людини і основоположних свобод».



Зауважилось присутніми що на сьогодні українське законодавство кваліфікує домашнє насильство як злочин. Про це свідчать нещодавно прийняті закони:  Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07.12.2017 р., який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства, та Закон України від 06 грудня 2017 року № 2227-VIII «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», який набирає чинності через рік з дня його опублікування, та передбачає зміни до Кримінального кодексу України, а саме доповнення новою статтею 126¹.
 Патрульні поліцейські наголосили не замовчувати про випадки домашнього насилля, а телефонувати 102.


Звертайтеся за безкоштовною правовою допомогою: 0800-213-103 (Єдиний контакт-центр безоплатної правової допомоги – цілодобово та безкоштовно у межах України) та безкоштовно національна “гаряча лінія” 116-123 - особам, що стали жертвами домашнього насильства, надається безкоштовна юридична допомога (захист, представництво у суді, складання документів). 
Ваша небайдужість може врятувати чиєсь життя!!!!
Модератором заходу була  Добровольська Галина - завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів.



Немає коментарів:

Дописати коментар