четвер, 28 листопада 2013 р.

Стежками життя і творчості О.Кобилянської


25 листопада 2013 року о 12 годині в обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка відбулася літературно-мистецька подорож "Стежками життя і творчості Ольги Кобилянської" з нагоди 150-річчя з дня народження письменниці
На заході була здійснена віртуальна подорож містами і селами, де колись жила і творила Кобилянська. Знавці творчості буковинської письменниці розповіли про містечко Гура-Ґумора (Румунія), де народилася Ольга Кобилянська, про її життя в Сучаві, Кимпулунзі (Румунія), у Чернівцях і в селі Димка (Глибоцький район). До храму книги завітали вихованці недільної школи кафедрального храму Пр. Параскеви Сербської. 
Разом із шанувальниками творчості письменниці діти мандрували сторінками повчальних притч Ісуса Христа "Про доброго самарянина", "Про таланти", "Про рай і пекло", "Про митника і фарисея", "Про сіяча", "Про вечерю", дорогами дитинства і юності письменниці, відтворили гутірки і вечірки, обряд відбору в загін опришків, улюблені народні ігри ("Кічка", "Кампа"), народні казки "Золота кісочка", "Про таємниці скляної гори", співали старовинні буковинські пісні, пісні "Про Довбуша", "Чуєш брате мій", "Буковино, ти зелена", причастилися її мудрим і вічним українським словом. 

До присутніх звернувся настоятель храму Преподобної Параскеви Сербської м. Чернівців о. Микола Семелюк, який поділився з ними власними роздумами про творчість О.Кобилянської, про сенс її життя.
Настоятель зауважив, що письменниця була носієм особливої духовної місії, мала неабиякий талант як дарунок від Бога і своїм життям його максимально примножила, що її скромна праця народилася з великого бажання допомогти людям віднайти істину, слово життя, здатне просвітити наш розум і серце, навернути, скерувати на Господні стежки, додати глибокої віри у добро, справедливість, вселити почуття надії на краще.
Всіх присутніх о. Микола почастував смаколиками за рецептами від О.Кобилянської.

У програмі вечора було інсценовано уривок  з твору "Царівна" бібліотекарями відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів: Безпальченко В., Заєць М. та Кочмарська О. В ролі Ольги Кобилянської - Добровольська Г., ведучі заходу - Філяк Н. та Заяць Т.



Немає коментарів:

Дописати коментар