четвер, 6 лютого 2014 р.

Книжково-ілюстративна виставка "Творець національного гімну" до 175-річчя від дня народження Павла Платоновича Чубинського.


27 січня 2014 року виповнилося 175 років від дня народження Павла Платоновича Чубинського - одного з найбільших титанів "другого українського Відродження". Ученого, що змінив уявлення світу про українців, а українців - про самих себе. Людини, невтомної в пошуках і нестримної у почуттях. Творця пристрасного вірша, якому судилося стати Державним Гімном України.

Постанова Верховної Ради України від 20 листопада 2013 року "Про відзначення 175-річчя з дня народження Павла Чубинського" на ювілейний рік передбачає різноманітні заходи: перевидання праць ученого, спеціального погашення ювілейної поштової марки та багато іншого. Хочеться вірити, що все заплановане здійсниться і тоді громадяни незалежної України, де від 1992 року Гімном Чубинського - Вербицького розпочинається і закінчується кожен день, - ці громадяни реагуватимуть на прізвище Чубинський не лише, і винятково, як на автора доленосних слів, а довідаються про нього та про його діяльність значно більше, і в черговий раз здивуються, яких геніїв-провидців народила наша земля.
Про Павла Чубинського громадяни України сьогодні знають небагато. У кращому випадку, що він є автором слів пісні, що стала нині Державним гімном України. А проте заслуги П. Чубинського перед Україною не обмежуються лише написанням цього українського шедевру. Це була людина, що горіла любов'ю до свого народу, до своєї уярмленої вітчизни. І багато зробила для її національного пробудження. Та, власне, життя своє поклала на вівтар цієї любові.
З нагоди 175-річчя від дня народження українського фольклориста, етнографа, поета, автора слів Гімну України працівниками читального залу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку "Творець національного гімну".
Виставка зацікавить викладачів, студентів, учнів та всіх, кого цікавлять питання історії України.
З експозицією можна ознайомитись в читальному залі (ІІ поверх).

Немає коментарів:

Дописати коментар