вівторок, 22 березня 2016 р.

Бібліотеки - як надавачі е-послуг для громади

Сучасна публічна бібліотека сьогодні - це комфортний, привітний й обладнаний технічно інформаційний центр громадського життя, що забезпечує не тільки читання, але й надає можливість міжособистісного спілкування всім жителям зони обслуговування, а також забезпечує доступ до офіційної інформації та надає послуги е-урядування.





22 березня 2016 року відділом інформаційних послуг та електронних ресурсів була проведена зустріч з керівником Центру надання адміністративних послуг Чернівецької міської ради – Луцівим Петром Степановичем, який розповів про послуги що надаються Центром  - 141 вид  послуг, 32 виконавчих  органів міської ради, облдержадміністрації та інших територіальних  органів виконавчої влади. На кожну послугу  розроблені та затверджені інформаційні та технологічні картки, які оприлюднені  на  сайті ЦНАП  http://cnap.chv.ua/#/ .  Використовуючи мережу  Інтернет можна попередньо  ознайомитися  із переліком послуг  ЦНАП, умовами їх надання, отримати необхідну інформацію, також запроваджено електрону послугу,  коли заявник за спеціально отриманим кодом  самостійно може вияснити стан розгляду  його заяви.

Семенюк Людмила Георгієвна, начальник відділу попередньої роботи з клієнтами та   Акатріні Ганна Петрівна, головний спеціаліст відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Чернівецького МЦ з надання БПВД  розповіли про діяльність Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який утворений наказом Міністерства юстиції від 10.03.2015 року №331/5, який розпочав свою діяльність  1 липня 2015 року. 
Цей місцевий центр  керується Законом України "Про безоплатну правову допомогу", який регулює правовідносини у сфері надання безоплатної правової допомоги суб'єктам права на безоплатну первинну правову допомогу та суб'єктам права на безоплатну вторинну правову допомогу. Більш детальну інформацію можна отримати на сайті - http://chernivtsi.legalaid.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=715&Itemid=226&lang=ua.





Директор бібліотеки, Філяк Наталія,  закликала всіх присутніх до подальшої співпраці та побажала всім здійснення задумів.

На заході були присутні студенти ЧНУ ім. Ю. Федьковича та юридичного коледжу, слухачі Буковинського міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів та «Університету третього віку» Чернівецького комунального територіального центру соціального обслуговування «Турбота», працівники публічних бібліотек.
Модерувала зустріч завідувач відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів – Добровольська Галина.


Довідка: Українська Бібліотечна Асоціація з 2009 року впроваджує проект по створенню пунктів доступу громадян до інформації органів державної влади у бібліотеках України в рамках ґранту Програми сприяння Парламенту України ІІ за підтримки USAID. Наша книгозбірня долучилася до мережі ПДГ в червні 2009 року. В 2013 році ГО «Комітет виборців» (м. Чернівці) стає переможцем конкурсу «Бібліотеки - мости до е-урядування» програми «Бібліоміст». В регіональному тренінговому центрі при бібліотеці проводились тренінги для різних категорій користувачів.
На сьогоднішній день у бібліотеці надається вільний доступ до:  інформації органів державної влади та місцевого самоврядування;  соціально значущої інформації (пенсійне забезпечення, соціальні пільги, пошук роботи тощо) електронних адміністративних (державних) послуг; послуг електронного сервісу; нормативно-правових актів державного та місцевого рівня,   реєстрації участі в зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО); електронному поданні заяви на вступ до вищого навчального закладу; пошуку роботи на єдиному порталі Державної служби зайнятості України; розкладу руху транспорту та замовлення квитків тощо.


Немає коментарів:

Дописати коментар