середа, 2 червня 2021 р.

День захисту дітей

 

01 червня відбулося виїзне засідання кіноклубу Docudays UA при Чернівецькій обласній бібліотеці ім. М. Івасюка, напрямок – смт Кельменці.

 Цього разу наш кіноклуб долучився до заходу присвяченому Міжнародному дню захисту дітей разом із Кельменецьким місцевим центром з надання БВПД,  Кельменецькою центральною бібліотекою, Кельменецьким селищним центром  соціальних служб для сім’ї та молоді, Кельменецьким сектором філії Державної установи «Центру пробації» у Чернівецькій області.

1 червня - це день, коли ми, дорослі, активно говоримо дітям про їх права та свободи, однак доцільно проводити такі бесіди частіше, оскільки обставин, пов’язаних із порушенням дитячих прав існує безліч.

Спілкувалися цього дня з учнями Кельменецького професійного ліцею. Спочатку тема розмови стосувалася булінгу. Попович Людмила Володимирівна, директор Кельменецького селищного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, розповіла, що таке булінг, які ознаки цього явища, які види цькування бувають. Олійник Юлія Петрівна, начальник відділу правопросвітництва та надання БВПД, розповіла, куди звертатися по допомогу, якщо підліток стає жертвою булінгу. Антощук Денис Васильович, начальник районного Кельменецького  сектору  філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області, майор внутрішньої служби, повідав про адміністративну відповідальність за заподіяння шкоди психічному або фізичному здоров’ю особи.


Далі, модератори кіноклубу, Ольга Нагаєва та Галина Добровольська, привітали учнів зі святом, представили кіноклуб,  провели бесіду про права дітей та нагадали про основні міжнародно-правові документи, де закріплені ці права.

Цього разу кіноклуб представив фільм «Чемпіонка», угорського режисера Мате Барта.

Перед переглядом учням дали можливість вгадати про те, яку меншину буде представлено у стрічці. Модератори дали підказку, зачитали історію про типові переживання та почуття ромів в сучасному суспільстві.

Після перегляду наше спілкування продовжилось. Учні висловили свої враження від фільму, торкнулися теми толерантності в суспільстві, поговорили про те, як стереотипи впливають на ставлення до людей, міркували про те, чому таке явище як порушення прав людини щодо ромів так поширене в соціумі.

Учасники заходу зробили висновок, що ніхто не заслуговує на погане ставлення до себе тільки через свою несхожість на інших, а також усвідомили важливість дотримання прав людини і принципу рівності усіх перед законом.


Працівники Кельменецької центральної бібліотеки презентували книжково-ілюстративну виставку «Закон захищає…», на якій були представлені видання із фонду бібліотеки.
Модератор заходу - Яна Биховська, бібліотекарка Вовчинецької філії та волонтерка БВПД.


Немає коментарів:

Дописати коментар