четвер, 4 червня 2020 р.

Онлайн засідання кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA при Чернівецькій ОУНБ ім. Михайла Івасюка



Cьогодні, вперше в онлайні відбулося засідання кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA при Чернівецькій ОУНБ ім. Михайла Івасюка. Мали змогу переглянути кінострічку режисера Мате Барта «Чемпіонка».
Це кінострічка про молоду ромку. Дівчина, Ванеша, яка готується до головної події свого життя – престижного боксерського поєдинку. Від сільського спортзалу до чемпіонату пролягає довгий шлях, але за допомогою тренерки вона досягне своєї мети попри все.
В заході взяли учні Чернівецького ліцею №1 (класні керівники – Ольга Нікітіна та Анастасія Подорожна); бібліотечні працівники: Герцаївської, Сторожинецької та Кіцманської бібліотек, Аліна Зузуля представниця з Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На початку перегляду ми проговорили про права дітей, які закладені в «Конвенції про права дитини», проговорили які асоціації викликають роми.
Ірина поділилась своїми спостереженнями: «Бачила ромів в Португалії. Вони там здебільшого займаються торгівлею. Але в рамках закону. По ліцензії. Бо без ліцензії така робота неможлива. Поселення, на жаль, дуже брудні, без будь яких зручностей. Присутні легендарні коні і кибитки. Зневаження ромів в Португалії заборонено. Користуються всіма правами».
В ході обговорення звернули увагу на питання соціалізації ромів, про дотримання толерантності у стосунках з людьми різних національностей.
Враження:
-      «Фільм - приклад того, як наполегливо іти до наміченої мети»
-      «Потрібно з повагою ставитись до їх звичаїв, але вимагати дотримання законів. І звичайно навчати і пропагувати правові знання»

Отож всі діти, незалежно від місця проживання, статусу батьків, повинні рости оточеними турботою, вчитися, займатися улюбленою справою, щоб в майбутньому стати відповідальними громадянами своєї країни.
Щиро дякую за допомогу: Інні Кондратьєвій, асистентці координаторки проєкту Docudays UA; Олександру Кицюку, завідувачу сектору інтернет-центру та Андрію Стецко (учень).
Слова вдячності всім, хто приєднався до перегляду і жвавого обговорення.
Модератор: Добровольська Галина.

Немає коментарів:

Дописати коментар