понеділок, 7 грудня 2020 р.

Дискусія про інклюзивність закладів культури

 


Працівники відділу інформаційних технологій та електронних  ресурсів стали учасниками онлайн кінопоказу двох стрічок «Хвилі світла» та «Карла і Нордал», які супроводжувались дискусією про інклюзивність закладів культури. Модерувала захід Ганна Заремба-Косович, соціологиня, яка працює у відділі соціальної антропології Інституту народознавства НАН України, і займається дослідженням повсякденного життя людей з інтелектуальною інвалідністю в Україні.

  В якості експерток виступили:

· Анна Лукасевич  – виконавча директорка ГО «Інститут Українських Студій» у Львові, яка займається проєктами, що стосуються інклюзії.

·  Наталія Гусак - завідувачка Сенсотики у Львові.

· Марія Ясеновська - президентка Харківської обласної фундації "Громадська Альтернатива", співкоординаторка фестиваля ІнклюзіON. Експертка з протидії дискримінації. 

·  Олена Чорнобривенко - одна із співзасновниць ГО “Гармонія” у Вінниці. З 2019 року - директорка Центру реабілітації для осіб з інвадністю. Займається темою архітектурної доступності простору та інформаційною діяльністю щодо інклюзії.

 Під  час дискусії розглянули питання: що таке інклюзія, як реалізуються права і свободи людей з особливими потребами в нашій країні. Піднімали теми про необхідність заявляти про потреби таких людей, про досвід організації інклюзивності культурних просторів для різних груп вразливої категорії громадян, про ментальну інвалідність.

Зокрема про стан інклюзії у Львові, облаштування культурних просторів та створення там Сенсотеки розповіла Ганна Лукасевич. Доповнила розповідь завідувачка Сенсотекою Наталя Гусак, яка розказала про доступність та інклюзивність Сенсотеки.

Про цікавий телепроєкт для дітей повідала Олена Чорнобривенко. В проєкті  беруть участь діти, в тому числі дівчинка на візку. Передачу продубльовано жестовою мовою та аудіо супроводом.

Марія Ясеновська підняла болючу тему про наявність інструментів (підйомники, пандуси тощо), які чомусь не завжди використовуються за призначенням. 

Обговорення стало для нас корисним, як для установи, яка в майбутньому сподівається стати доступною для людей з інвалідністю.




Корисні посилання:

Кращі практики інклюзії 

Новий освітній простір_безбар'єрність

ДОСТУПНІСТЬ ТА УНІВЕРСАЛЬНИЙ ДИЗАЙН

Інклюзивна освіта від "А" до "Я"

Немає коментарів:

Дописати коментар