вівторок, 8 грудня 2020 р.

«Азбука правового простору»

08 грудня 2020 року у регіональному тренінговому центрі були проведені онлайн уроки «Азбука правового простору» для учнів 9-х класів Чернівецького ліцею № 1 (Анастасія Подорожна, вчителька правознавства).


Спікерами заходу були:

Лілія Рачковська – головний спеціаліст служби у справах дітей Чернівецької міської ради;

Альона Тодоріко – інспектор Ювенальної превенції ГУНП в Чернівецькій області Шевченківського відділення поліції;

Ірина Хліповська – завідувачка відділу абонемента ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка.

Говорили про права та обов’язки, про конфлікти, які виникають в житті підлітків та як цього уникнути. Лілія Рачковська дала поради, що робити і куди звертатися в разі порушення їх прав,  про види булінгу та як протидіяти насильству і булінгу.   

Нагадали слухачам й про їх обов’язки, та наслідки, які бувають в разі неправомірної поведінки. Як проступки можуть негативно вплинути на подальше життя підлітка. Були наведені приклади здійснення дітьми протиправних та необережних дій.



Альона Тодоріко звернула увагу на зміни в законодавстві, де покарання за протиправні дії стали жорсткішими по відношенню до неповнолітніх. Наприклад, передбачено кримінальну відповідальність через кривдження дитиною своїх близьких, а також кримінальна відповідальність за булінг, чи кібербулінг, чи за приховування фактів булінгу. Експерти застерігали від того, як не здійснити проступок, спілкуючись в соціальних мережах, оскільки в сучасних умовах віртуальне спілкування прирівнюється до реального.

Торкнулися теми продажу та вживання алкоголю, також зачепили питання паління неповнолітніми, азартних ігор на гроші та ряд інших важливих проблем, які виникають в підлітковому соціуму.

Важлива частина бесіди була про покарання за вчинені проступки. Учням роз’яснили, коли покарання несуть батьки через проступки дитини, а коли дитина сама має нести кримінальну чи адміністративну відповідальність.


Ірина Хліповська розповіла про Школу соціальної адаптації підлітка «Пізнай себе», яка функціонує на абонементі юнацької філії ЧОУНБ ім. М. Івасюка, а також представила ряд книг з фонду бібліотеки правової тематики й художню літературу про складнощі підліткового життя.


Наголосили не замовчувати про прояви булінгу та кібербулінгу, звертатись до керівництва навчального закладу,  до поліції за номером 102 (цілодобово). Якщо соромишся говорити про це, для тебе працює Національна дитяча «гаряча» лінія : 0-800-500-225 або короткий номер 116-111 (безкоштовно).

Розмова була досить цікава, з використанням неформальних комунікативних засобів. Учні легко йшли на контакт й задавали багато питань. Наша зустріч в онлайні створила поле для роздумів в учнів.

Слова вдячності всім, хто приєднався до заходу та  ГО «Український Народний Дім у Чернівцях» за допомогу.

Модератор: Добровольська Галина.
Фото: Нагаєва Ольга


Немає коментарів:

Дописати коментар