пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

«Каховська ГЕС-2: велике будівництво – великі проблеми» (онлайн дискусія)

 


16 квітня 2021 р. Кіноклуб Docudays UA при Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка взяв участь в онлайн дискусії  «Каховська ГЕС-2: велике будівництво – великі проблеми».

Цього разу ми виступили як слухачі, що прагнуть запозичити досвід у проведенні заходів такого формату.

Модераторами виступили Наталка Добрянська та Володимир Ханас.

Для перегляду нам було запропоновано фільм «Габріель повідомляє з чемпіонату світу» нідерландської режисерки  Ельс ван Дріль.

Модератори дотримались всіх основних етапів: актуалізації, осмислення та рефлексії.  Ми відповідали на запитання до перегляду стрічки, а також отримали завдання зафіксувати моменти порушення прав людини під час перегляду, за допомогою ментіметра висловились про найбільш вражаючі моменти в фільмі.

Фаза консолідації пройшла за участю великої кількості запрошених експертів. Серед них були: Руслан Гаврилюк, Голова Ради Національного екологічного центру України, кандидат геологічних наук; Олександр Степаненко, виконавчий директор ЕГО «Зелений світ», голова ГО «Гельсінська ініціатива – XXI»; Софія Шутяк, провідний юрисконсульт міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина»; Дмитро Іванов, співкоординатор водного напрямку та керівник Канівського підрозділу Національного екологічного центру України; Наталя Бімбірайте, правозахисниця, голова правління «Культурного центру Україна-Литва».

  Спочатку обговорення стосувалося безпосередньо фільму, про те, як кубок світу 2014 року у Бразилії вплинув на життя дітей (знесення осель, знищення майданчиків для ігор, тріщини в житлових будинках).  Таким чином ми почали говорити про недоцільність «великого будівництва», яке порушує права громадян.

 Після перегляду фільму обговорення торкнулося ситуації навколо Каховської ГЕС-2 та каскаду ГЕС на Дністрі в Тернопільській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях. Запрошені експерти детально обґрунтували небезпеку гідроенергетики, говорили про альтернативи гідроенергетиці, про аргументи уряду щодо доцільності побудови, про знищення великих ділянок землі, порушення екосистем тощо.

Ситуація з будівництво Каховської ГЕС-2  - це серйозна проблема, яка несе великі екологічні ризики і порушує права громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля. Тому показ фільмів такої тематики буде доцільним в роботі нашого кіноклубу.

До дискусії та перегляду фільму долучилися бібліотекарі смт Кельменці та Герци.

Немає коментарів:

Дописати коментар