середу, 27 листопада 2013 р.

Інтернет-конфернеція "Я рождена на Буковині..."

27 листопада 1863 року Ольга Кобилянська народилася у містечку Гура-Ґумора (сучасна назва Гура-Гуморулуй) на півдні Буковини (територія сучасної Румунії) у родині дрібного службовця. Перші її літературні твори, написані німецькою мовою ще без чіткого уявлення, "що значить слово "література", припадають на початок 1880-х років («Гортенза, або Нарис із життя однієї дівчини», «Доля чи воля?»). Ранні неопубліковані твори Кобилянської («Гортенза», «Малюнок з народного життя на Буковині», «Видиво», «Людина з народу» та ін.) сьогодні зберігають переважно пізнавальне значення, відображаючи окремі сцени з життя містечкової інтелігенції, людей із народу.

У 1894 однією з ініціаторок створення «Товариства руських жінок на Буковині», Кобилянська обґрунтувала мету цього руху в брошурі «Дещо про ідею жіночого руху». Письменниця порушила питання про тяжке становище жінки «середньої верстви», активно виступила за рівноправність жінки й чоловіка, за право жінки на гідне життя. Змальовуючи духовний світ своїх героїнь, письменниця робила наголос на їхніх пошуках особистого щастя. В «Людині» (а ще більше в «Царівні») особисте щастя героїнь Кобилянської більш чи менш пов'язується з соціальними проблемами, активною позицією людини в житті, з необхідністю боротися з несприятливими обставинами. Визначним досягненням української літератури, вагомим внеском письменниці у розробку теми землі у світовій літературі є повість «Земля». Глибоко правдиві картини з життя села Кобилянська дала в новелах «Банк рустикальний», «На полях», «У св. Івана», «Час», «Некультурна» та ін.

21 листопада 2013 року о 14 годині в обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка відбулася інтернет-конференція «Я рождена на Буковині...».

У програмі заходу:

1) Скайп-спілкування з Глибоцькою центральною районною бібліотекою.

2) Інсценізування уривку з твору Ольги Кобилянської «Земля».

Серед запрошених гостей:

В Чернівецькій ОУНБ ім. М.Івасюка: Мельничук Ярослава, кандидат філологічних наук, викладач кафедри історії української літератури ЧНУ ім. Ю.Федьковича, розповідала про твір «Апостол черні» (рік виходу 1936), що за обсягом був найбільшим з усього написаного, у ньому сплелися риси роману ідей, роману виховання, сімейного та інтелектуального роману. В його ідейно-тематичному центрі - процес формування особистості, поданий на тлі родинного життя; Микосянчик Юлія, старший науковий співробітник літературно-меморіального музею ім. О.Кобилянської говорила про цікаві сторінки зі  Щоденника О.Кобилянської; актори Чернівецького академічного українського музично-драматичного театру О.Кобилянської - Олексій Надкерничний, Назар Кавулич та Марина Тимку, виконали уривок з вистави «Земля» (О.Кобилянська).

Зі сторони Глибоцької ЦРБ: Ковальчук Ольга - директор Глибоцької ЦРБ, Іван Дан, директор музею-садиби Ольги Кобилянської та Лауреат районної Глибоцької премії ім. О.Кобилянської, розповів про музей-садибу та запросив завітати до с. Димка; Ольга Шевченко, директор краєзнавчої кімнати ім. Д.Ботушанської Глибоцького ліцею, Лауреат районної Глибоцької премії ім. О.Кобилянської розповіла про вплив О.Кобилянської на творчість Домки Ботушанської; Родіка Іоняк - правнучка родини Жижиян (с.Димка), Лауреат районної Глибоцької премії ім. О.Кобилянської говорила про своїх предків, які неодноразово ставали прототипами героїв у творах О.Кобилянської (зокрема, соціально-психологічна повість «Земля»); Жижиян Анастасія виконала власну поему, присвячену Ользі Кобилянській; ансамбль під керівництвом Ореста Юркевнча виконав пісню присвячену Буковинській орлиці.

Модератор конференції - Кочмарська Оксана, бібліотекар відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів ЧОУНБ ім. М.Івасюка.

На заході були присутні учні та вчителі ЗНЗ І-ІІІ ступенів №2 та 24, а також гімназія № 5, краєзнавці, журналісти, працівники бібліотек, музеїв, всі, хто цікавиться творчістю Ольги Кобилянської.





Немає коментарів:

Дописати коментар