середу, 22 лютого 2017 р.

Перегляд фільму до Міжнародного дня рідної мови

21 лютого 2017 року відзначається Міжнародний день рідної мови. З приводу цього кіноклуб Docudays UA при Чернівецькій обласній бібліотеці ім. М. Івасюка запросив глядачів на перегляд кінострічки режисера Сергія Лисенка «Мова». У фільмі йде мова про проект «Безкоштовні курси української мови», який діє з 2012 року. Тоді громадські активісти та філологи об’єдналися і організували широку мережу неформальних мовних курсів для тих мешканців України, які хотіли би вільно володіти державною мовою.

Після перегляду відбулась дискусія щодо проблеми мовної політики в державі, яка всі роки існування незалежності України не сприяла розвитку державної мови. Говорили про домінування російської мови в культурно-інформаційному просторі, в пресі та книговидавництві, відмітили, що запит на вивчення української мови почав помітно зростати, згадали про недосконалість правової основи для здійснення мовної політики в державі, обговорили нові законопроекти про державну мову, які були нещодавно зареєстровані у Верховній Раді.
«Якщо на Сході буде більше книжок, і їх будуть читати, то, можливо, нам більше не доведеться купувати бронежилети…», - говорить героїня фільму, ця фраза виражає всю суть подвижницької діяльності волонтерів-кураторів.

Фільм наштовхнув глядачів на думку про можливість створення курсів української мови при бібліотеці, що сприяло б просуненню мовного простору в нашому місті.     







1 коментар:

  1. Молодці, що проводити такі заходи. Це дуже корисно і пізнавально.

    ВідповістиВидалити