вівторок, 24 квітня 2018 р.

Показ документального фільму «Іон» (реж. Олів’є Мажі, 2013)


24 квітня 2018 р. у відділі інформаційних технологій та електронних ресурсів відбулося чергове засідання кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA при Чернівецькій ОУНБ ім. Михайла Івасюка. Присутніми були члени Чернівецької профспілки "Студентська Свобода", які мали змогу переглянути документальний фільм  режисера Олів’є Мажі «Іон».
Це дивовижна історія Іона, незрячої людини, який народився під час режиму Чаушеску в Румунії. Разом із дружиною та сином Іон тікає за кордон, аби уникнути хаосу, страху й погроз. Він отримує в Бельгії статус біженця. Завдяки його винятковим навичкам слухання, він працює в спеціальному відділі бельгійської федеральної поліції.  



Проговорили про поняття «міграція» та «мігрант», про види міграції,  про право на вільне пересування в межах та за межами країни визнається у Загальній декларації прав людини (ст.13), про права біженців та мігрантів в Україні, які регулюються низкою законів «Про імміграцію» (2001 р.), «Про порядок виїзду з України і в’їзду в України громадян України» (1994 р.) «Про громадянство України» (2001р.), Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні  (2004 р.), Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства (2011р.).

Після перегляду фільму було жваве обговорення, а на запитання «Якщо за певних обставин ви би змушені залишити свою країну, то яку б країну Ви вибрали?». На що один із студентів відповів: «Я залишусь в Україні, бо бачу велике майбутнє…Я можу принести користь своїй державі». За такими молодими людьми – наше майбутнє.
Щиро дякую Бакреву Віталію, т.в.о. голови міської профспілки "Студентська Свобода" в залученні студентів для перегляду фільму.
Модератор заходу – Галина Добровольська, завідувач відділу інформаційних та електронних ресурсів.



Немає коментарів:

Дописати коментар