середу, 16 травня 2018 р.

Засідання кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA

18 травня на Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу. Напередодні у відділі інформаційних технологій та електронних ресурсів відбулося чергове засідання кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA при Чернівецькій ОУНБ ім. Михайла Івасюка, де мали змогу переглянути документальний фільм  «Боротьба Джамали» шведської журналістки Елін Йонссон.
 «Боротьба Джамали» - це дуже особистий і потужний портрет надзвичайно талановитої жінки, пісні  та її виступ на Євробаченні 2016 року, які пролили світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію.



Перед кіносеансом були поставлені запитання учасникам заходу  «Що Ви знаєте про депортацію кримськотатарського народу у 1944 році?», «Як Ви розумієте поняття «анексія»?», «Чим відома Вам співачка Джамала?»
Після перегляду учасники поділилися своїми враженнями від фільму. В обговоренні взяли участь майже всі учасники заходу, які відмітили про незламність людського духу та патріотичність народу, проговорили про порушення прав і свобод людини як в радянський період, так і сьогодні. 
Розглянули причини нинішньої неспокійної ситуації на Сході України та складного становища кримських татар у наш час, також навели паралелі з минулими подіями 1944 року.
Від учасників прозвучало наступне: «Кожен з нас, де б він не був і чим би не займався в змозі вплинути на цей світ». А самий юний глядач, Владислав, на запитання «Чи можливо не військовій людині перемогти ворога?» відповів: «Так, якщо людина не мовчатиме, буде ділитися і поширювати інформацію про те що відбувається, з якими проблемами зтикаються, звісно ворога можна перемогти. Але перемога залежить і від тих, хто опинився під впливом ворога, тільки тоді коли вони зрозуміють і почнуть боротьбу зсередини, знаючи, що вони не одні, що їх підтримують».


Серед учасників заходу були Жанна Патєхіна - заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області, Ольга Андріцька - начальник відділу комунікації та доступу до публічної інформації регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області та представники ОБСЄ у Чернівцях.
Модератор – Добровольська Галина, завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів.

1 коментар: