середу, 28 квітня 2021 р.

Чорний день в історії країни

 


Нарешті кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA при Чернівецькій обласній універсальній  науковій бібліотеці ім. М. Івасюка зміг зібрати гостей не у віртуальному, а в реальному просторі. Приводом стали 35-ті роковини з дня Чорнобильської аварії на АЕС. 

Для перегляду ми обрали фільм «Вітаємо на Фукушімі», відзнятий режисером Ален де Альо. Стрічка демонструє будні кількох родин із містечка Мінамісоми, що в 20 кілометрах від аварійної АЕС «Фукушіма-1». Сотні родин постали перед питанням залишитися чи їхати з місця трагедії. Мешканці японської Фукушіми переживають ситуацію, схожу на ту, яку пережили мешканці українського та білоруського Полісся наприкінці 80-х років.

У вступній частині нашого засідання ми згадали події на Фукушімській АЕС-1, переглянувши презентацію.  Згодом гості з цікавістю подивилися фільм.

Підсумком перегляду стало обговорення: згадували безпринципний вчинок радянської влади, яка порушила права громадян на інформацію; обговорили наслідки ядерного вибуху, поведінку людей, провели паралелі між Чорнобилем і Фукушімою.




Серед присутніх були свідки подій 1986 року, які з волі випадку знаходились неподалік від місця аварії. Вони з болем згадували про недбале ставлення  до людського життя чиновників того часу. Зазначили, що через стільки років чорнобильці також не відчувають повноцінну підтримку від влади.



Серед присутніх були Тарас Лазарук  та Аліна Зузуля, представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області, розповіли про те, як отримати правову допомогу в центрі різним категоріям громадян.

Модератором виступила Нагаєва Ольга, головний бібліотекар відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів.

Читайте також - У Чернівцях знову запрацював правовий кінозал

Немає коментарів:

Дописати коментар