середу, 7 жовтня 2015 р.

Соціальні мережі для книгоманів

Дізнатися, що читають ваші друзі, написати власну рецензію, скласти список книг для прочитання на рік і бути в курсі новинок у літературі – все це можна зробити у соцмережах для читачів. «Студвей» підготував огляд книжкових онйлан-клубів, де можна поділитися враженнями про улюблені книги та знайти наступну історію для прочитання.

Як читати більше: рецепт Цукерберга

Засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг у 2015 році поставив собі мету – кожні 2 тижні читати нову книгу. Він заснував у Facebook книжковий клуб A year of books, де оприлюднює, що читає зараз, а також проводить різноманітні обговорення з підписниками. За словами програміста, він зменшить свою медійну активність, аби виділити більше часу на прочитання художньої, історичної та документальної літератури.
Пропонуємо читачам «Студвею» долучитися до ініціативи Цукерберга. Для того, аби спростити пошуки цікавих книг та упорядкувати особисту бібліотеку, ми підготували огляд соціальних книжкових мереж, де можна знайти однодумців і поділитися враженнями від прочитаного.

Книжкові соцмережі

Goodreads


Одна з найпопулярніших англомовних соцмереж читачів із аудиторією понад 20 млн. Найбільш корисна функція ресурсу − наявність великої бази рекомендацій, відгуків і рецензій. Ви можете переглядати літературу ваших друзів та обирати книги, які плануєте прочитати, таким чином створюючи свою бібліотеку. Окрім цього, там можна оприлюднювати книги, які читаєте зараз, і щодня оновлювати прогрес.

У залежності від уподобань користувачів, Goodreads створює для кожного персональні рекомендації. Для цього треба відмітити мінімум 20 книг, які вам сподобалися.
У соцмережі також знайдеться багато цікавих спільнот молодих авторів, де можна оприлюднювати власні твори. Вони доступні також українською.

Rubuki


Соціальна мережа і водночас дискусійний клуб для читачів і видавництв. Ресурс є російськомовним і виконує роль онлайн-майданчика для пошуку книг і створення власної книжкової бібліотеки. Додаткова функція, що відрізняє ці ресурси, − можливість додати на Rubuki книгу, яка відсутня в бібліотеці, і читати її з будь-якого комп’ютера. Ви також можете робити замітки, вести дискусію у спеціальному розділі та відмічати улюблені цитати.
Практична користь Rubuki − можливість зв’язатися з авторами та видавництвами.

Wattpad


Масшабний онлайн-сервіс для книгоманів, де у вільному доступні зібрано понад 10 млн книг. Wattpad – це також стартова платформа для письменників-початківців. Щодня тут з’являються твори нових авторів, а ті, які набирають найбільше «лайків», переходять до рубрики «популярне». Окрім загальних функцій і рекомендацій, команда Wattpad щорічно проводить конкурси для користувачів і молодих письменників.
Соцмережа має зручний мобільний додаток.

Readrate

Ще одна соцмережа для читачів від команди PocketBook, яка щотижня пропонує читачам нові рейтинги. Це можуть бути найкращі історичні книги, найпопулярніші у світі. Тут також є список рекомендацій від знаменитостей. Окрім цього, на ресурсі ви можете створювати свою бібліотеку, ділитися враженнями від прочитаного, а також записувати улюблені цитати й розповсюджувати їх в інших соцмережах.
Ресурс доступний на 2 мовах: російською та англійською.

Riffle Books


Пізнайте друзів через їхні книги та книги через своїх друзів − лозунг книжкової соцмережі Riffle Books. Сервіс гарно візуалізовний, що робить пошук літератури ще цікавішим. Після реєстрації вам запропонують пройти невелике опитування, через яке визначать ваші смаки й запропонують свій список книжок.
На ресурсі ви зможете підписатися на цікавих користувачів і стежити за їхніми рекомендаціями.

Shelfari


У соцмережі Shelfari читачі можуть самостійно оновлювати й редагувати описи до книг у каталозі. Це головна відмінність ресурсу від інших книжкових онлайн-клубів. Кожному користувачеві віділяється особиста «книжкова полиця». Книги для прочитання можна шукати у зручному пошуковику. Обираєте жанр, відзначаєте інші вподобання та додаєте книгу із запропонованого списку до опції «планую прочитати». Окрім цієї функції, тут також можна зазначити, що ви вже прочитали, а що читаєте саме зараз. Доступна також можливість вступати в тематичні спільноти.

Librarything

Книжкова соцмережа для пошуку й обміну книгами, що доступна на багатьох мовах. У каталозі ресурсу зібрано майже 100 млн різноманітних книг із крамниць Amazon. Тут, як і в інших соцмережах, ви знайдете рекомендації та відгуки на книги, а також списки не лише цікавої літератури, а й авторів.

LiveLib

LiveLib – це жива бібліотека в мережі, яка об’єднує читачів та авторів. Ви можете створити свою підбірку книг і поділитися нею із друзями. Окрім списків літератури та відгуків, тут можна грати у літературні ігри й отримувати за це призи. У соцмережі існує опція заміток і нотаток улюблених цитат.
Джерело: http://studway.com.ua/dlya-knigomaniv/

Немає коментарів:

Дописати коментар